• Montarea gazon artificial a devenit o necesitate pentru cei mai multi dintre oameni •  in functie de tipul de gazon artificial ales pentru a avea curtea verde

Gazon artificial – Progazon
In ultima perioada, acest gazon artificial a devenit un must-have pentru cei mai multi dintre oameni. Aspectul verde al ierbii si senzatia de proaspat dat de acest gazon artificial sunt principalele motive pentru cei care dispun de o anumita suma de bani si isi monteaza un gazon. In functie de suprafata dorita si tipul de gazon, clientii pot opta pentru cel obtinut prin insamantare si rulouri montate.

Un factor important pentru ca acest gazon artificial sa reziste mai mult timp in forma initiala este intretinerea lui. Astfel, este necesar permanent un sistem de irigatii care sa asigure acest lucru.

Gazonul artificial este din punct de vedere constructiv, o suprafata realizata din fibra textila si latex, in care sunt prinse fire de iarba din polipropilena si polietilena, cu inaltimea cuprinsa intre 20-25 mm (gazon artificial multifunctional ) si 50-55 mm inaltime (gazon sintetic fotbal).

Gazonul artificial se monteaza pe  beton , asfalt sau piatra, fibrele fiind mai apoi presarate cu un strat de nisip, urmat de un strat de granule din cauciuc. Nisipul cuartos, ii ofera gazonului stabilitate pe fundatie, iar granulele din cauciuc imbunatatesc cu mult dinamica mingii datorita elasticitatii pe care o creeaza, practic inexistenta pe un teren cu gazon artificial.

Pentru a pastra starea optima de joc , frumusetea si siguranta terenului, utilizatorul trebuie sa pastreze suprafata de joc curata, fara vegetatie si fara depuneri de resturi aduse de vant (seminte de iarba naturala, frunze, hartii, plastic etc).

Se recomanda eliminarea ramasitelor care se pot acumula din cauza naturii sportului practicat (bandaje , snururi , pudra de polipropilena a jucatorilor), a gunoaielor aruncate de spectatori (mucuri de tigara, capacele sticlelor) si poluarea aerului (particulele de combustibil diesel, funingine ).  Pentru a nu favoriza aparitia muschiului prin descompunerea frunzelor care cad toamna pe suprafata de joc, acestea trebuie indepartate. Ca o masura de precautie pentru aceasta, trebuie efectuat anual tratamentul de erbicidare a suprafetei , aceasta fiind recomandata de producatorul gazonului sintetic.

Gazon artificial . Proceduri de Intretinere:

 

 1. Intretinerea regulata – curatarea suprafetei de joc

Este necesar sa fie indepartate regulat resturile aduse de vant  pe suprafata de joc. Indepartarea acestora se face cu o perie speciala pentru gazon artificial .

2. Periaj

Prin periere, se indeparteaza depunerile de pe gazon artificial si  se indreapta firele de iarba care sunt indoite in urma jocului. Periajul la gazon artificial este absolut necesar si trebuie facut la fiecare 2 saptamani. Acest periaj trebuie facut si mai des, daca terenul este utilizat intensiv. Aceasta operatie va ajuta la mentinerea suprafetei in conditii perfecte .

 

3. Aerarea suprafetei

Aerarea se va face numai dupa curatirea suprafetei de joc, pentru a nu exista depuneri pe gazonul artificial . O aerare corecta va readuce toate calitatile produsului la normal, inclusiv o excelenta absorbtie a socului. Chiar daca suprafata de sport este realizata pentru a fi elastica si abosrbanta  a socurilor, aceasta se poate intari dupa cativa ani de joc intensiv.
 

Protectie recomandata pentru gazon artificial

  1. Prelate sau suprafete impermeabile
  2. Placaj/furnir peste suprafetele impermeabile sau  suprafete de greutate mica peste suprafetele protectoare.

Materialele impermeabile protectoare trebuie totdeauna plasate intre gazon artificial si placile de protectie ale evenimentului pentru a proteja gazonul artificial de obiecte ascutite, lichide si ramasite ale placajelor /furnirului.

 

 

FRECVENTA ACTIUNILOR DE INTRETINERE

ACTIUNE  FRECVENTA
Curatarea suprafetei de joc La fiecare 2 saptamani si atunci cand este necesar
Periaj La fiecare 2 saptamani
Inspectarea suprafetelor de pedeapsa, a cercului de la centrul terenului, azonelor de corner si de gol De doua ori pe saptamana
Aerare Minim o data la 6 luni si atunci cand este necesar
Verificarea zonelor lipite si a liniilor de joc Atunci cand este necesar
Adaugarea granulelor de cauciuc Atunci cand este necesar
Erbicidare Atunci cand este necesar
Indepartarea zapezii Atunci cand este necesar pe timpul iernii

Sursa: atlassport.ro