Ce să aleg – gazon rulouri sau semințe de gazon?

Este una dintre cele mai frecvente întrebări atunci când vine vorba de alegerea tipului de peluză – gazon rulouri sau semințe de gazon?

Bineînteles, clienții își doresc o grădină sau curte frumoasă, verde, însă nu sunt siguri care este cea mai bună modalitate de a o obține în materie de alegerea soluției perfecte.

În timp ce gazon rulouri este o modalitate mult mai facilă de a planta gazon, însămânțarea presupune ceva mai mult timp și efort pentru a obține rezultatul dorit.

Comparație

Semănarea gazonului este ideală pentru cei cu un buget limitat, conștient, însă care dispun de timp și efort pentru a crea o peluză perfectă. Experiența ne-a demonstrat faptul că însămânțarea gazonului necesită mai multe etape de semănare pentru a obține rezultate rezonabile iar căldura excesivă sau ploaia abundendă sunt factori negativi pentru ca, fie usucă gazonul, fie spală semințele.

De departe, cel mai eficient mod de plantare este gazon rulouri. Folosind această metodă, transplantați în mod esențial o peluză sănătoasă, rămânând doar cu grija de a o păstra la fel. Toată munca grea de plantare, pregărire a terenului și irigare, este dată uitării.

Indiferent de alegere, gazon rulouri sau semințe de gazon, cheia unui rezultat perfect este pregătirea de bază a terenului. În cazul în care terenul nu este pregătit corespunzător, rezultatele vor întârzia să apară.

Ca idee generală, atât gazon rulouri cât și semințele de gazon au nevoie de o bază frumoasă, adâncă de cel puțin 10 centimetri de pământ de calitate, pentru înrădăcinare sau pentru germinarea seminței.

Gazon rulouri

Dacă însă ai luat decizia comodă de a planta gazon rulouri, terenul se pregăteștecu cel puțin 10 centimetri de amestec de sol precum turba cu nisip subțire și fin, pentru o înrădăcinare eficientă. Pe perioadele lungi, uscate, acesta va găsi rezerva necesară de apă în rădăcinile profunde și adânci.

Pentru pregătirea terenului se vor folosi următorii pași:

 • Instalarea unui sistem de irigație dacă se dorește.
 • Se împrăștie un ameste de sol brun cu nisip subțtire, până la 10 centimetri. Dacă se dorește și este necesar, se poate opta și pentru îngrășământ organic de găină.
 • În solurile argiloase sau grele se va nivela suprafața și se recomandă ca stratul de sol brun împrăștiat la suprafață să fie uniform pentru gazon rulouri.
 • Dacă solul este de soi bun, se va săpa 10 centimetri la suprafață. Apoi, se folosește o greblă pentru uniformizarea suprafeței.
 • Dacă se folosește solul din grădină, de bază, se recomandă a se ierbidica anticipat și să așteptați câteva săptămâni pentru a trata orice buruieni au germinat.
 • Dacă este posibil, evitați utilizarea unor îngrășăminte cu substanțe chimice precum azotul, pentru a evita o arderea rădăcinii gazon rulouri.
 • După ce terenul este pregătit, se derulează gazon rulouri, păstrându-i legăturil cât mai strâns posibil.
 • Cu o rolă grea se întinde foarte bine gazon rulouri pentru a se îmbina perfect unul cu altul.
 • Se poate tunde pentru prima dată când are o înălțime de 10 centimetri.

Semințe de gazon

însămânțare gazon

însămânțare gazon

La însămânțare, este recomandat să folosiți sămânța cu un amestec fin de nisip deasupra solului, pentru a alinia orice umflături dar și pentru a hrăni solul în același timp. O rețetă de succes poate fi un amestec egal de semințe de gazon cu nisip, rumegus și gunoi organic de găină.

Pentru pregătirea terenului se vor folosi următorii pași:

 • Pregătirea suprafeței solului este la fel ca la gazon rulouri.
 • Germinarea semințelor de gazon are loc doar momente potrivite ale anului, doar în lunile de primăvară-vară.
 • Semănarea gazonului are loc într-o zi fără indicații meteorologice – furtună, caniculă sau rafale de vânt. Semințele sunt foarte ușoare și poti fi suflate ușor de vânt sau spălate de ploaie.
 • Se răspândește sămânța conform indicațiilor de pe ambalaj.
 • La fel ca la gazon rulouri, la suprafață este nevoie de un sol compact, indiferent dacă este adăugat sulimentar sau dacă este din același loc.
 • Dacă e argilos se rade suprafața, dacă e nisipos se sapă și apoi se uniformizează cu o greblă.
 • Pe suprafețe mari, amestecați semințele cu nisip pentru o distribuție mai bună.
 • Pe toată perioada de germinare se păstrează solul umed. În condiții meteorologice calde, solul se udă chiar și de 3-4 ori pe zi.
 • Unele tipuri de semințe au perioada de germinare până la 28 de zile, deci trebuie să alocați timp și energie.
 • Dacă iarba nu crește uniform sau sunt locuri goale, se repetă procesul de însămânțare doar în acele locuri.
 • Pentru prima dată se tunde gazonul la o înălțime de 10 centimetri.

Concluzii

Observăm, astfel, că însămânțarea este un proces și o activitate mult mai dificil de realizat decât, dependentă de factori externi și meteorologici, decât în cazul gazon rulouri. Adesea, dacă timpul nu este favorabil pentru germinare, s-ar putea ca rezultatul să nu fie nici pe departe ce dorit. În schimb, cu gazon rulouri nu există un astfel de risc.

Deci, ce este potrivit pentru tine? Viteza este factorul determinant. Un gazon însămânțat necesită, în general, câteva sezoane de creștere pentru a se completa și pentru a deveni luxuriant, în timp ce, de partea cealaltă, cu gazon rulouri peluza este perfect verde și uniformă ăntr-o singură zi, urmând prima stilizare și coafare după doar două săptămâni.